Beweging en zo...
Afvallen met een optimale vetverbranding!

Afvallen met een optimale vetverbranding!

In één uur dezelfde resultaten behalen als met een normale training in vijf uur.

Goed afval nieuws

 

Bewegen lijkt in de zomer zo makkelijk, maar probeer dat maar eens vol te houden als het weer je naar binnen drijft. En om fitter te worden of af te vallen, zou je uren in de sportschool moeten staan. Toch? 

 

Ik heb goed nieuws, dat hoeft dus niet! Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat je met intervaltraining in één uur dezelfde resultaten kunt behalen als met normale training in vijf uur.

 

Hoe dan?

 

Je wisselt voortdurend het tempo van je workout af. Dan train je een paar minuten op volle kracht, vervolgens ga je op gemiddeld tempo weer door. Onderzoek wijst uit dat Intervaltraining de werking van de lichaamscellen beïnvloedt. Deze gaan eerder vet verbranden, zelfs als je lichte oefeningen doet.

 

Ook na je training in rust verbruikt je lichaam nog volop energie. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt om te sporten. En je kunt de intervaltraining zowel buiten als binnen doen!

 

Hoe werkt dat afvallen met intervaltraining?

 

Met de intervaltraining varieer je de intensiteit van je training. Een groot voordeel is dat het toegepast kan worden op diverse activiteiten, wandelen, joggen, hardlopen, fietsen op de hometrainer, trappen lopend, zwemmend etc.

 

Bij de reguliere duurtraining beweeg je een bepaalde periode, bijvoorbeeld een uur in hetzelfde tempo. 

Bij Intervaltraining wissel je een normaal tempo af met een bijna maximaal tempo.  Uit onderzoek is gebleken dat deze intervaltraining wel 50% effectiever lichaamsvet verbrandt dan een reguliere duurtraining.

 

Tijdsduur

 

De intervaltraining duurt meestal tussen de 1 en de 3 minuten. Hierna volgt een periode van 2 tot 5 minuten waarin je je normale tempo weer aanneemt. Deze periode moet ervoor zorgen dat je spieren weer op krachten kunnen komen en je hartslag daalt.

 

Een voorbeeld van een intervaltraining voor wandelen, maar natuurlijk zoals boven omschreven kun je interval op vele sporten of beweegactiviteiten toepassen.

Je gaat een tijdje stevig wandelen, daarna een tijdje normaal lopen, daarna weer stevig wandelen en vervolgens weer normaal lopen. Totdat je een bepaalde tijd hebt volgemaakt.

 

Dus je wandelt stevig drie minuten en vervolgens loop je twee minuten normaal.

Als beginner herhaal je dit drie keer. Je hebt nu totaal vijftien minuten getraind. Als je eerst een warming-up maakt van vijf minuten en aan het eind een cooling-down van vijf minuten heb je een set afgewerkt van vijf en twintig minuten

 

Bouw je sets van 5 minuten naar negen keer uit, en herhaal deze twee tot drie keer in de week. Dat is meer dan genoeg voor een goede vetverbranding.

 

Heuvels

 

Na verloop van tijd kun je je lichaam iets uitdagender voorschotelen.

Heuvels zorgen er voor dat je intervaltraining intensiever wordt.

Het maakt niet uit of je nu werkelijk in de heuvels gaat lopen of dat je simpele brug of helling kiest. Je gebruikt meer je spieren en daardoor verbrand je meer vet dan door te lopen op een vlakke ondergrond. Ik gebruik een steile brug als heuvel. Naar boven in zo'n hoog mogelijk tempo, naar beneden heel ontspannen lopen.

 

Rust

 

Om te voorkomen dat je overtraind of geblesseerd raakt, is het belangrijk om de dag (soms zelfs dagen) na de interval training rust te houden. Doe dit ook! Als je toch wilt trainen, plan dan een rustige hersteltraining in.

 

Waarom is een intervaltraining zo effectief?

 

Omdat je je hartslag meerdere keren opvoert tijdens het hoge tempo en vervolgens daalt in de rust. Daardoor worden je spieren en hart sterker en je conditie verbetert. 

 

Deze hoge intensiteit trainingen werken gunstig op onze stofwisseling. Tijdens zo’n workout verbrand je behoorlijk veel calorieën. Als je fitness oefeningen op een hoge intensiteit uitvoert, hoef je in totaal maar 30 minuten te trainen. Wil je meer trainen kan dat natuurlijk ook.

 

Maar, na de intervaltraining gaat jouw lichaam namelijk nog door met extra calorieën verbranden. Je hoeft dus echt geen uren te sporten om resultaat te boeken.

 

Rond 100 ‐130 hartslagen per minuut is ideaal voor de vetverbranding. Zou je hoger in het aantal hartslagen per minuut zitten, dan zou je sneller richting de koolhydraatverbranding gaan, en eventueel eiwitverbranding waardoor je je eigen spieren gaat verbranden. Dit zal nu niet snel voorkomen.

Dit is dus een uitstekend middel om heel gericht af te vallen, zonder dat je spiermassa verliest.

 

Gezondheidsvoordelen: 

 

  • Verminderde kans op hart‐ en vaatziekten
  • Beter conditie van het hart en de bloedvaten
  • Verbetert de bloeddruk
  • Verlaging van het cholesterolgehalte
  • Versterkt de botten
  • Minder kans op botontkalking of osteoporose
  • Je voelt je fitter
  • Spieren worden sterker
  • Zorgt voor geestelijke ontspanning

 

Afvallen met een optimale vetverbranding is dus mogelijk.

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Hier  kan je reageren, help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.