Beweging en zo...
Blaren onder voet bij sporten

Blaren onder voet bij sporten  

De blaar kan erg pijnlijk zijn. 

Hoe kom je aan blaren als je aan het lopen bent, waardoor ontstaan zij en wat kun je er aan doen. Na het lezen van dit blog weet je meer over een blaar waardoor je hem beter kunt behandelen. 

 

Blaren 

 

Ook ik kan er ook over meepraten. De blaren hebben ook bij mij wel eens flink onder mijn voeten gestaan. Eigenwijs als ik was, dacht ik wel even een afstand te lopen met blote voeten in mijn sportschoenen. En ja hoor, diverse pijnlijke blaren. Een beetje dom dus...

 

Maar waardoor ontstaan blaren?

Blaren ontstaan wanneer een deel van de huid te veel aan wrijving heeft blootgestaan. Vooral als de huid vochtig is, ontstaan snel blaren.

 

Oorzaken zijn vaak:

 

  • Slecht passende schoenen (te groot of te klein) 
  • Slecht passende sokken (te ruim, te krap met naden of gestopte plekken, dubbel zitten)
  • Lopen blootvoets in je schoenen
  • Afwijkingen aan de voeten (bijvoorbeeld bij eksterogen of hamertenen)
  • Hitte, vocht
  • Langdurig lopen op een onbekende ondergrond
  • Langdurig lopen op een aflopend terrein

 

Wat is een blaar?

 

Blaren zijn zakjes gevuld met een vloeistof, die te vinden zijn tussen de bovenste lagen van de huid.

De blaar geeft de beschadigde huid een kans geeft om te helen zonder dat het aan externe factoren wordt blootgesteld. Het is dus een soort kussentje om verdere beschadiging of infectie van de huid te voorkomen.

 

Eigenlijk is de blaar een natuurlijke pleister! De blaar is dus eigenlijk een slimme maatregel van het lichaam.

 

Op welke plaatsen komen ze vaak voor?

 

Pijnlijke blaren zijn soms een nachtmerrie. De blaar kan erg pijnlijk zijn waardoor het heel veel moeite kost te blijven lopen.

De meeste blaren komen voor op de uiteinden van de tenen, de bal van de voet en de hiel.

 

De beste manier om een kleine blaar aan te pakken

 

Probeer kleine blaren heel te laten. Zo is de kans op infecties het kleinst. Plak een blarenpleister over de blaar (te verkrijgen bij de drogist of apotheek). Ook bij beginnende blaren (rode huid) kun je een blarenpleister gebruiken. Tijdens je hardlopen en wandelen is het slim om blarenpleisters bij je te hebben.

 

Wat te doen met een grote blaar

 

Is de blaar groot en heb je teveel last om nog te kunnen lopen? Prik deze dan door en laat hem leeglopen. Maar, let op! Was eerst je handen en steriliseer de naald met alcohol of koop een steriele blarenprikker (ook verkrijgbaar bij de drogist). Na het doorprikken van de blaar druk je voorzichtig het vocht uit het gaatje. Bedek de blaar vervolgens met een goed afsluitend verband, zodat bacteriën niet de kans krijgen binnen te dringen.

 

Overigens geldt dit ook als blaren die bij lopen kapot zijn gegaan. Het verband kun je af en toe verwijderen om de voet te weken in soda water. Breng daarna een nieuw verband aan. Het is aan te raden het verband te dragen totdat de huid zich weer herstelt.

 

Nog een let op! 

 

De blaar niet schoon behandelen kan in het ergste geval leiden tot een infectie! En dan ben je echt verder van huis.

 

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Hier  kan je reageren, help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.