LOGO Recreatiefbewegen
Blijf drinken tijdens sporten

Blijf drinken tijdens sporten 

Heb je voldoende vocht in je lijf? Check het in de w.c. pot. 

Henk Splinter

Oprichter van Recreatiefbewegen.

 

Als ervaringsdeskundige op gebied van sport, begrijpt hij welke rollen bewegen kan vervullen. Volgens Henk is gezondheid onbetaalbaar. Dat lang niet iedereen dit beseft is voor Henk een reden geweest voor het maken van deze website. Zijn missie is dan ook om mensen het inzicht te geven dat zij met bewegen hun eigen gezondheid voor een groot deel kunnen beïnvloeden.

Voor, tijdens en na sporten is op tijd drinken essentieel. Jaren geleden, deed ik mee met een ambtenarenloop.( ja, die lopen soms ook hard). Ik wilde mijn collega's wel eens een lesje hardlopen leren. Omdat ik met mijn gedachten tijdens het hardlopen bij de prestatie was, gunde ik mij geen tijd om voldoende vocht tot mij te nemen. Het resultaat was dat ik niet op tijd aan mijn dorst toegaf en ik steeds meer uitgeput raakte. En moest ik toezien hoe mijn collega's mij een lesje leerde. Moet je drinken? Recreatiefbewegen, geeft een duidelijk antwoord waarom drinken bij bewegen zo belangrijker is. 

 

Drink voldoende

 

Tijdens sporten of recreatief bewegen verlies je vocht. Hierdoor gaat je prestatie achteruit. Vocht is namelijk een belangrijk onderdeel van bloed. Zorg dat je zowel voor als tijdens en na het sporten voldoende water drinkt.

 

Hiermee houd je de waterhuishouding in je lichaam in balans. Voedingsstoffen en zuurstof worden beter aan het lichaam afgegeven en afvalstoffen worden effectiever afgevoerd. Ook zorgt water voor een stabiele lichaamstemperatuur en speelt water een belangrijk onderdeel van urine en zweet. Bij ouderen verkleint voldoende drinken de kans op nierschade en hartfalen.

 

Hoeveel vocht heb je op een dag nodig?

 

Normaal is anderhalve liter tot twee liter vocht per etmaal voor iedereen voldoende. Hoeveel vocht je precies nodig hebt, is ook afhankelijk van je gezondheidstoestand.

 

Drinken tijdens sporten

 

Zorg ervoor dat je tot een half uur voordat je gaat sporten nog wat water drinkt.

Als je sport, heb je vaak een hogere vochtbehoefte. Afhankelijk van je beweeg doel is het verstandig om op je trainingsdag of loopdag wel 2 tot 3 liter te drinken. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de duur van je training of, hoe warm het is en de intensiteit van je training. Maar ook de trainingskleding die je draagt en de luchtvochtigheid.

 

Een handige norm om vochttekort te voorkomen is om tijdens een training 3 tot 5 slokken water per kwartier te drinken. 

 

Na het sporten

 

Na het sporten is het belangrijk om voldoende te drinken. Wacht niet tot je veel dorst begint te krijgen. Dit is een teken dat je te weinig drinkt.

 

Kun je ook te veel drinken?

 

Jazeker, bij een beetje te veel spoel je veel zouten uit je lijf zodat je je slap en duizelig voelt. Bij veel te veel kunnen je nieren afhaken. En nu wordt het een beetje technisch. Die kunnen het vocht dan niet meer verwerken, zodat het naar de lichaamscellen stroomt. Die zwellen vervolgens op en functioneren niet goed meer. Dit kan zelfs ernstige gevolgen hebben.  

 

Ja, en wat teveel is, hangt van de situatie af… Maar voor wie geen wandeling maakt in de Sahara of andere extreme inspanningen verricht is anderhalve liter tot twee liter vocht per etmaal zoals boven beschreven voldoende. Maar door in een keer een liter of meer te drinken, maak je het je nieren wel erg moeilijk.

 

Nog wat weetjes...

 

  • Water drinken is een van eenvoudigste manieren om vermoeidheid te verminderen. Uitdroging wordt ook in verband gebracht met een negatieve stemming, vermoeidheid en verwarring.
  • Water is een goed middel om je vermoeidheid aan te pakken en weer positief en fris de draad op te pakken
  • Je hersenen bestaan voor 80% uit water. Als je het maximale uit je brein wilt halen, dan is water drinken het beste.
  • Het drinken van water kan je verstandelijke vaardigheden verhogen met 30%. 
  • Water drinken verwijdert gifstoffen. Water spoelt gif en afvalstoffen uit je lichaam en transporteert voedingsstoffen.

 

Water is een natuurlijk glijmiddel dat je dikke darm vochtig houdt. Hierdoor verzacht ontlasting bijvoorbeeld. Ook onze nieren zijn afhankelijk van water om de gifstoffen te verwijderen. De nieren halen afvalstoffen uit ons bloed en filteren de giftige stoffen. Deze urineer je weer uit. Elke dag drinken is dus essentieel voor ons.

 

Water is brandstof voor je spieren

 

Water is een van de meeste voorkomende voedingsstoffen in je lichaam en helpt bij de groei en ontwikkeling van spieren. Het helpt bij het opbouwen van spieren. In water vinden de energie reacties plaats, die je gezondheid, uithoudingsvermogen, brandstof en spieropbouw stimuleren. Zo transporteert het voedingsstoffen naar je spieren en neemt het de afvalstoffen weer mee.

 

Water is goed voor je gewrichten.

 

Kraakbeen het rubberachtige goedje dat als een laagje om botten en gewrichten ligt, bestaat voor 85 % uit water. Om deze beschermende coating soepel te houden is het belangrijk voldoende vocht binnen te krijgen.

 

Met voldoende vocht wordt toch water bedoeld?

 

Nee hoor, onder vocht wordt ook koffie, thee, soep bouillon, sap, zuivel, groente en fruit verstaan. Vooral courgette, komkommer, meloen en aardbeien bevatten naar verhouding veel vocht. Tijdens sporten is het beste om water te drinken.

 

Wat genoeg vocht is check je in de w.c pot! 

 

Heb je voldoende vocht in je lijf, dan is je urine strogeel van kleur en zo goed als geurloos. Heeft je lichaam niet genoeg vocht, dan wordt de urine donkerder en gaat sterker ruiken, omdat de nieren extra vocht vasthouden om alle lichamelijke processen gaande te houden. Is je urine kleurloos, dan zou je best wel eens teveel kunnen drinken.

 

Kortom een blik in de pot, geeft een goede indicatie hoe het met je vochthuishouding is.

 

Hier  kan je reageren, help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.

Meer ontdekken: