Beweging en zo...
Buitensporten bij onweer levensgevaarlijk!

Buitensporten bij onweer levensgevaarlijk!

Onweer? Stop je activiteit en ga (veilig) schuilen. 

Moeder natuur kan tijdens het buiten bewegen een flinke spelbreker zijn. En als we de weerdeskundigen moet geloven zal dit weerbeeld veel vaker in Nederland voorkomen. De kans dat je aan het bewegen of sporten bent bij onweer is altijd aanwezig. Op welke manier kun je je het best voorbereiden en hoe kun je nu het best handelen wanneer je door onweer wordt verrast?

Sporten bij onweer wat te doen, met de kennis van dit artikel ga je veiliger op pad.

 

Houdt de weerradars in de gaten

 

Voordat je buiten sportief gaat bewegen doe je er goed aan op een van de vele weerradars en blik te werpen wat voor een weer er wordt voorspelt. Oké, ik hoor je nu denken, die weerradars willen er nogal eens naast zitten. Maar toch, op elk mobieltje kun je zo’n app downloaden.

 

Als er regen wordt afgegeven hoeft dat niet direct om te slaan noodweer, hoor. Maar wees op je hoede! Je kunt voor de zekerheid ook op een onweerradar kijken.

 

Ga ervan uit dat het gevaarlijk wordt wanneer je donder hoort, dus ook als het nog droog is.

 

Hoor je de donder en sta je op een sportveld verlaat het terrein onmiddellijk en ga schuilen in het clubhuis. Geen enkel sportveld is veilig tijdens onweer. Binnen ben je het veiligst. Het beste kun je dus een schuilplaats zoeken. Deze moet wel afgesloten zijn, dug-out's, afdaken, carports en bushokjes bieden geen bescherming.

 

Hoe ver is de bliksem verwijdert?

 

Om te bepalen hoe ver de bliksem verwijderd is, tel je het aantal seconden tussen het horen van de donder en het zien van de bliksem en deel je dit aantal door drie. Zoveel kilometer is de bliksem ongeveer bij je vandaan. Wanneer er minder dan 10 seconden liggen tussen de donder en de bliksemflits, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij.

 

Bewegen bij onweer

 

Bent je aan het paardrijden, dan moet je afstappen. Ruiters doen er goed aan zoveel mogelijk afstand van hun paard te houden. Ben je aan het fietsen stap dan direct van de fiets af, ook met rubberen banden en handvatten is deze niet veilig bij onweer. Zet de fiets een stuk verder weg.

 

Ben je vlakbij het parkeerterrein waar je auto staat, stap daar dan zo snel mogelijk in. In een gesloten metalen kooi zoals een auto ben je veilig (uiteraard niet in een cabrio!) Een metalen auto fungeert als kooi-van-Faraday. Houdt wel alle ramen en deuren gesloten. Als de bliksem inslaat, merk je daar in de auto dus weinig van, afgezien van een enorme knal en mogelijke schade aan elektronische apparatuur.

 

Als je tijdens het wandelen of joggen wordt overvallen door het onweer en je kunt niet schuilen, neem maatregelen. Kijk ook nog even goed naar je (wandel)uitrusting, zitten daar metalen voorwerpen bij? Leg ze dan van je weg. 

 

Ben je in het bos? Neem de gehurkte houding aan als hieronder staat beschreven, maar kies een plek waar veel kleine bomen bij elkaar staan. Je moet zo min mogelijk bewegen.

 

Ben je in de bergen? Daal dan zo snel mogelijk af (hoewel dat soms best moeilijk kan zijn). Je kunt ook in een grot of kloof schuilen. Let er dan wel op dat deze echt diep genoeg is, een ondiepe grot of kloof is alsnog onveilig.

 

Meer onveilige plaatsen:

 

 • in de buurt van of onder alleenstaande bomen
 • in de buurt van of op open water;
 • boven of langs een hoog gebouw, heuvel, uitzichtpunt, enz.;
 • open veld: omheiningen (ook niet-metalen omheiningen), bedradingen of leidingen;
 •  

Nog enkele tips:

 

 • Blijf uit de buurt van hoge punten;
 • Zorg dat je zelf niet het hoogste punt wordt;
 • In een open veld: ga gehurkt en ineengedoken zitten met je handen over je oren, je moet zo min mogelijk bewegen;
 • Ga niet liggen;
 • Houd je voeten tegen elkaar aan;
 • Blijf weg bij bomen (kan het niet anders kies dan een plek waar veel kleine bomen bij elkaar staan)
 • Doe metalen sieraden, riemen etc. af en leg je telefoon en paraplu weg;
 • Gebruik geen paraplu;
 • Ben je in een groep? Ga dan niet bij elkaar zitten.

 

Verlaat je schuilplaats niet eerder dan het moment waarop tussen de donder en bliksem flits meer dan tien seconden zit.

 

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Hier  kan je reageren, help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.