Beweging en zo...
De teek steekt zijn kop weer op

De teek steekt zijn kop weer op!

Dat kleine rot beestje "de teek" die in het voorjaar altijd gevaarlijk actief wordt.

Vooral als het voorjaar begint is het heerlijk om weer buiten te bewegen. We zoeken dan weer het bos, de duinen, het park of de natuurgebieden op om er eens lekker onze benen te strekken of ons rondje te (hard)lopen. Bewegen in de natuur is heerlijk, maar niet altijd zonder risico. Dit artikel gaat over een kleine rot beestje namelijk "de teek". Normaal wordt hij in het voorjaar actief, maar door de zachte winters wordt hij steeds eerder gespot. Wat te doen als je gebeten wordt door een teek? In dit artikel vertel ik je meer over de teek. 

Nog even voor de duidelijkheid, de teek komt niet alleen in het bos voor, maar ook in het weiland, golfbaan, camping of zelfs in je tuin!

 

Dat wordt dus goed oppassen voor dit gevaarlijke parasietje, dat zo groot is als een speldenkop.

 

Achtergrondinformatie 

  

  • Hoe herken je een tekenbeet 
  • En wat kan je er tegen doen
  • Hoe verwijder je een teek 

  

Uit onderzoek is gebleken dat jaarlijks naar schatting ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet oploopt.

 

Teken zijn kleine platte spinnetjes (1 tot 3 mm) en met het blote oog bijna onzichtbaar. Hij klemt zich vast met kleine weerhaken en doorboort de huid met een hypostoom (zaagachtig orgaan). Op dat moment zit een teek letterlijk muurvast: je krijgt er geen beweging in zonder dat je daarbij speciaal materiaal gebruikt.

 

Een teek heeft vier levensstadia:

 

  • ei
  • larve
  • nimf
  • volwassen teek

 

In de laatste drie stadia hebben teken bloed nodig.

 

Dat bloed hebben ze nodig om zich te kunnen voortplanten. Daarom klimmen ze omhoog in grassprieten en struiken. Ze grijpen zich vast aan nietsvermoedende dieren en mensen die voorbijkomen.

 

Ze kunnen de ziekte van Lyme overdragen

 

Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Veelal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Vooral nimfen en volwassen teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

 

Maar Let op!

 

Een teek kan letterlijk muurvast zitten: je krijgt er geen beweging in zonder dat je daarbij speciaal materiaal gebruikt. Het kan gevaarlijk zijn om een teek op de foutieve manier te verwijderen: de teek kan namelijk tijdens een onjuiste manier zijn besmetting in je huid loslaten.

 

De teek verwijderen

 

Met een tekentang of tekenpen verwijder je de teek eenvoudig en in z’n geheel. Zorg dat je altijd een tekentang bij de hand hebt zodat je een teek zo spoedig mogelijk kunt verwijderen. Dan loop je het minste risico op besmetting.

 

Pak de teek met een speciale tekentang of tekenpas zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er rustig uit. Ontsmet het wondje. Als er een stukje van de teek achterblijft in het wondje, is dat niet erg; dit kun je behandelen als een splinter.

 

Krijg je een klein, rood plekje op de plek van de beet? Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Dat is een normale reactie van je huid op de beet.

 

Gebruik geen andere middelen om de teek te verwijderen! Noteer in je agenda of telefoon de datum van de tekenbeet en de plaats op je lichaam waar de teek zich had vastgebeten.

 

Controleer!

 

Controleer jezelf en anderen, zoals kinderen, daarom zo goed mogelijk op teken. Vooral op warme en vochtige plekken zoals knieholtes, liezen, oksels en je haargrens. Een teek is zo klein dat je deze snel over het hoofd ziet. Maak er tijdens het tekenseizoen, van april tot en met oktober, een gewoonte van om op een vast moment een tekencontrole te houden.

 

Ben je gebeten door een teek, neem dan toch even contact op met je huisarts.

 

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Hier  kan je reageren, help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.