Beweging en zo...
Een lichamelijke beperking en toch bewegen!

Een lichamelijke beperking en toch bewegen!

De Running Frame. Wat een plezier en vreugde brengt dit (sport)hulpmiddel.

Ontdek hoe kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking toch een prachtige en fijne (wedstrijd)sport kunnen beoefenen. FrameRunning een leuke en gezonde sport voor mensen met een lichamelijke beperking. Waarbij bovendien de motoriek, de coördinatie, de longfunctie, hart en bloedvaten worden gestimuleerd.

Open mond bij Framerunning wedstrijden

 

Ik heb met open mond en een grote glimlach op mijn gezicht naar een aantal frameRunning wedstrijden gekeken. Wat een plezier en vreugde brengt dit (sport)hulpmiddel. Uitermate geschikt voor kinderen (maar ook volwassenen) die een lichamelijke beperking hebben.

 

Stralen van geluk

 

Bij de jeugdwedstrijden die ik zag, straalde niet alleen de deelnemende kinderen van geluk. Ook hun ouders, broertjes, zusjes, opa en oma en wie al niet meer. Zij zagen hun kind dagelijks alleen in een rolstoel en nu rende het over de atletiekbaan. Een prachtige combinatie van gezond en sportief bewegen. Dus een goede reden om hier een blog over te schrijven. 

 

Een moeder vertelt; Het leuke van deze sport is dat mijn zoontje nu lekker sportief kan bewegen en hij gaat nog snel ook, hoor. Normaal zit hij door een motorische beperking in een rolstoel. Met FrameRunning kan hij zijn energie kwijt. De vrijheid die hij daarmee kreeg, is echt fantastisch. Toen hij hier net mee begon, riep hij tegen iedereen “Ik zit op sport”.

 

Maar, wat is dat een FrameRunner?

 

De FrameRunner is een soort driewielfiets zonder trappers, die zo op maat kan worden aangepast dat kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke beperking zich er veilig mee voort kunnen bewegen en het houden van balans geen probleem is. Ze zitten op een zadel en lopen en rennen met behulp van een borststeun.

 

Ontwikkeling 

 

De FrameRunner voorheen RaceRunner is al in 1989 ontwikkeld door de Deense ergotherapeut Connie Hansen. Zij ontwikkelde de RaceRunner voor de atleet Mansoor Siddiqi die als rolstoelafhankelijk atleet vanwege zijn CP (Cerebrale parese is een stoornis van houding en beweging waardoor beperkt worden. Het wordt veroorzaakt door een hersenbeschadiging) zich achterwaarts bewoog in zijn rolstoel. Met de RaceRunner kon hij voor het eerst zelfstandig voorwaarts bewegen!

 

De FrameRunner is de laatste jaren in veel landen erg populair geworden.

 

FrameRunning in Nederland

 

In 2010 ‘ontdekte’ Petra van Schie, kinderfysiotherapeut en onderzoeker bij de afdeling revalidatiegeneeskunde van VUMC de RaceRunner in Denemarken.

 

Tijdens het eerste project 'de RaceRunner' (2012-2013) konden voor het eerst RaceRunners in Nederland uitgeprobeerd worden. Het vervolgtraject 'RaceRunning in beweging' gaf revalidatiecentra en scholen de kans om de RaceRunner (2015) uit te proberen.

 

In mei 20121 werd door het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) akkoord gegeven voor de verandering van de naam RaceRunning in FrameRunning.

 

Het huidige project 'FrameRunning is een sport' ondersteunt door de atletiekverenigingen.

 

Voor wie is FrameRunning geschikt

 

FrameRunning is geschikt voor kinderen en jongeren (of volwassenen) met een lichamelijke beperking (zoals bv. cerebrale parese, spina bifida of andere syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Voor deze groep is dit vaak één van de weinige mogelijkheden om aan sport te doen.   Zelfs mensen, die normaal altijd elektrische rolstoel gebruiken is het fijn sporten. 

 

Para-atletiek(wedstrijd)sport

 

Het is een para-atletiek(wedstrijd)sport waarbij de atleet met een FrameRunner op een atletiekbaan verschillende afstanden loopt of rent.

 

Steeds meer verenigingen organiseren trainingen, evenementen, onderlinge- of regionale wedstrijden en één keer per jaar worden er wedstrijden georganiseerd in het kader van de FrameRunning Cup. Sinds de zomer van 2018 is FrameRunning een paralympische sport.

 

Ook leuk is dat het mogelijk is FrameRunning op gelijke voet te beoefenen met de niet beperkte sporter.

 

Kijk hier voor meer informatie

 

Sinds drie jaar verzorgt AV Spirit in Flevoland in samenwerking met 2Move&More wekelijks de training voor FrameRunning op woensdag van 15.45 - 16.45 uur. Als een van de eerste verenigingen in Nederland hebben zij deze nieuwe tak van atletiek omarmd en geïntroduceerd.

 

Elske Warners eigenaar van 2Move&More en RaceRunning trainer maakt deel uit van het team RaceRunning NL vanuit het VUMC. Wil je meer weten over RaceRunning en de mogelijkheden om mee te trainen? En geloof me, voor kinderen en jongeren met een beperking is dat de moeite zonder meer waard. 

 

FrameRunning is echt dé sport voor mensen een lichamelijke beperking!  

 

Neem dan contact op met Elske Warners:

info@2moveandmore.nl

 

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Hier  kan je reageren, help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.

Meer ontdekken:

In-Beweging
Gezondheid
Tips & Trends