Beweging en zo...
Elastische banden bieden vele mogelijkheden

Elastische banden bieden vele trainingsmogelijkheden

Krijg je ook nog eens 12 trainings-voorbeelden

Elastische banden ideaal om het hele lichaam te trainen

Ben je op zoek naar een trainingsroutine die in elke ruimte gedaan kan worden? Dan zijn elastische banden een goed alternatief. Ze dienen om het hele lichaam te trainen en kunnen aan elk niveau worden aangepast.

 

Oké, het is wel niet zo stoer als met gewichten rond sjouwen maar wel zo efficiënt.

Het is bijna een zegen om een ​​setje in je bezit te hebben. Vooral in tijd van weinig mobilitteit, isolatie en quarantaine door Corona.

Als je geen spiermassa en lenigheid wil verliezen, zijn de banden geweldig geschikt. 

 

De vele mogelijkheden van elastische banden

 

De elastische banden bieden ontelbare trainingsmogelijkheden voor de ideale workout. Met deze fitness elastieken versterkt je op efficiënte wijze kleine en grote spiergroepen daardoor zijn de elastische banden geschikt voor verschillende lichaamsdelen. 
Elk kleur heeft een eigen weerstandsniveau daardoor is de training set geschikt voor sporters van verschillende niveaus.

 

En waar je voor gewichten veel ruimte en opslag nodig hebt, zijn elastieken zo klein dat je ze zelfs in de binnenzak van je jas kwijt kunt.

Op reis? De elastische banden zijn licht en nemen praktisch geen ruimte in. Je kunt ze makkelijk in je koffer stoppen.

 

Het eerste dat je moet weten als je begint met de oefeningen met elastische banden, is dat de kleur. Deze varieert, afhankelijk van het weerstandsniveau .

 

Een set bevat meestal 5 verschillende kleuren met 5 verschillende weerstand niveaus. Hoewel de kleuren per leverancier kunnen verschillen (laat je goed voorlichten).

Extra licht (groen)

Licht(blauw)

Middel(geel)

Zwaar (rood)

Extra zwaar (zwart)

 

Wat er ook wordt gekozen, onthoud dat als je een beginner bent, je beste kunt beginnen met banden die minder weerstand geven,zoals groen of blauw.. 

Twaalf eenvoudige oefeningen met elastische banden 

Nog even de belangrijkste kenmerken van elastische weerstandstraining

 

  • Wanneer de elastische band wordt uitgerekt, neemt de weerstand toe. Deze weerstand geeft de spier een progressieve prikkel om kracht op te bouwen en helpt de spiermassa te vergroten.
  • Het is mogelijk om één of meerdere gewrichten tegelijk te trainen, waardoor de oefeningen functioneler en efficiënter worden.
  • Elastische weerstand is niet afhankelijk van de zwaartekracht (zoals oefenmachines) maar hangt af van de lengte waarmee de band wordt uitgerekt. En in tegenstelling tot machines kunnen veel verschillende oefeningen worden uitgevoerd met een enkele band.
  • Je weerstand gaat gemakkelijk naar het volgende moeilijkheidsniveau, door de verschillende kleuren van de banden .
  • Elastische banden kunnen ook helpen bij het versterken van specifieke spieren. 
  • Ze kunnen worden gebruikt om flexibiliteits- en evenwichtsoefeningen uit te voeren, of om specifieke bewegingen van verschillende sporten te simuleren.

 

Oorspronkelijk gebruikt als gewrichts-of spierrevalidatie

 

Elastische banden, ook wel elastieken of weerstandsbanden genoemd, werden aanvankelijk door fysiotherapeuten gebruikt als een vorm van gewrichts- of spierrevalidatie. Ze werden oorspronkelijk gebruikt als revalidatiemethode bij patiënten die na een blessure weer wilden gaan sporten.

 

Dankzij het feit dat ze een zeer praktisch hulpmiddel zijn om spieren te versterken vanwege hun lichtheid, prijs en gebruiksgemak, zijn ze heel snel ook geaccepteerd als trainingshulp. 

 

 

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Hier  kan je reageren, help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.

Meer ontdekken:

In-Beweging
Gezondheid
Tips & Trends