Ga ook eens steppen - Sportbulletin

Ga ook eens steppen

Beweeg terug naar je kinderjaren.

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Omdat  weersvoorspellingen op eerste paasdag best aardig waren besloten we om met het gezin iets ludieks in de buitenlucht te gaan doen. Het idee was om te gaan steppen. Een activiteit die we wel eens op de Veluwe hadden zien langskomen. Voor ons was het van belang dat alle gezinsleden mee konden doen. Hoewel het voor de ouderen onder ons een spannende uitdaging werd omdat die tientallen jaren niet meer op een step hadden gestaan…

Eerst maar even een belletje

 

Via het web kwamen we bij Step & Go uit. Een step verhuurder in Epe.

Tijdens een belletje naar het bedrijf werden onze vragen goed beantwoord en ontvingen we alle informatie.

Ook over de coronaregels. We besloten de uitdaging aan te gaan en de steps te huren. 

 

Alle Steproutes starten bij Step & Go.

 

Je kunt er niet alleen steps huren, ze geven je er ook leuke step routes bij als je dat wilt. Er zijn routes voor sportievelingen, maar ook familievriendelijk routes. 

We besloten de familievriendelijk Hertenkamp route te nemen. 

 

Op Pad

 

Gewapend met een plattegrond en geschreven bewegwijzering van Step & Go gingen we op pad het avontuur tegemoet. We keken elkaar vragend aan en vroegen ons af wat de ideale houding zou zijn voor iemand tussen de 1.65 - 1.75 meter. Hoewel het grote steps zijn, als je jaren niet op zo’n apparaat hebt gestaan is het in het begin toch even nadenken. Want met welk been start je met stappen en hoe kun je het makkelijkste tijdens de rit van been verwisselen.

Gelukkig hadden we ook twee tieners in de groep die soepeltjes enige voorbeelden gaven. Die door de ouderen zeg maar rustig krakkemikkig werden nagebootst.

 

De steptechniek

 

Wissel regelmatig het been af. Na 3 tot 12 passen wisselen. Belangrijk is dat je tijdens het steppen je been niet verzuurt op de plank, want dat been verbruikt de meeste energie. Niet het been waarmee je afzet. Het wisselen van been is wel even wennen. want zo breed is de stepplank niet. Maar na een tijdje begint het een automatisme te worden. Ook krampachtig aan het stuur vasthouden is niet goed. Want dat kost veel te veel energie en is niet relaxed. 

 

Prachtige omgeving van Epe

 

Je stept al snel via het buitengebied van Epe het bos in. Je hoeft geen moeite te doen om 1,50 meter uit elkaar te blijven. Vooral in het begin stonden we nogal eens stil. Om te genieten van de omgeving of de dieren in de weiden. Maar ook om de benen even wat rust te geven. Zo krijg je wel op een relaxte manier routine in het steppen. 

 

Na verloop van tijd gaat het steppen toch al een stuk beter en richt je je aandacht steeds meer naar de veelzijdigheid en de schoonheid van de mooie omgeving. Soms is het heuveltje op en dan weer heuveltje af in deze bosrijke omgeving.

 

Even van het steppie

 

Na verloop van tijd arriveerden we bij de “Ossenstal” het bekende pannenkoekenhuis, waar we een pauze hielden en in de take-away wat lekkers bestelden om dit in de buitenlucht op te eten en drinken. Ook de wc was hier toegankelijk. En dat is vooral voor de dames erg handig…

 

Weer op pad

 

Enthousiast begonnen we aan ons tweede gedeelte van de tocht. Ook deze was prachtig. Je komt langs verrassende punten, waar je even van de step afstapt om het met de voet beter te bekijken. En uiteraard brachten we wat tijd door bij het hertenkamp. Het laatste gedeelte ging door het mooie centrum van Epe, en daarna terug naar waar we gestart waren bij  Step & Go. 

 

Toch wat moe, maar zeker tevreden sloten we deze bijzondere steptocht na 14 kilometer af.

 

Mijn bevindingen? 

 

Ook steppen is gezond bewegen. Steppen in de natuur zorgt voor een flinke dosis zuurstof. En gaat je zinnen verzetten. Bovendien krijg je er een goed humeur van. Daarnaast is steppen een goede vorm om fit te blijven. Je gebruik op de step veel spiergroepen zoals triceps en biceps en vooral je been en bilspieren. Je buikspieren zorgen ervoor dat je in balans blijft. Kortom een gezonde activiteit die weining of geen blessures kent.

 

Wil je ook een keer steppen?

 

Wil jij ook lekker een ochtend, middag of dagje steppen in deze prachtige omgeving? Dan is Step en Go een goed adres waar je vriendelijk en goed op weg wordt geholpen.  

Kijk ook op hun websitewww.stepengo.nl

 

Hier  kun je reageren op het artikel,help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.