RaceRunner uitkomst voor mensen met een lichamelijke beperking  

Een lichamelijke beperking en toch fijn kunnen sporten

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Ontdek hoe kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking toch een prachtige en fijne (wedstrijd)sport kunnen beoefenen. RaceRunning een leuke en gezonde sport voor mensen met een lichamelijke beperking. Waarbij bovendien de motoriek, de coördinatie, de longfunctie, hart en bloedvaten worden gestimuleerd.

 

Open mond bij RaceRunning wedstrijden

 

In 2019 heb ik met open mond en een grote glimlach op mijn gezicht naar een aantal RaceRunning wedstrijden gekeken. Wat een plezier en vreugde brengt dit nieuwe (sport)hulpmiddel bij kinderen die door allerlei omstandigheden een beperking hebben.

 

Stralen van geluk

 

Maar niet alleen deze kinderen straalden van geluk, ook hun ouders, broertjes, zusjes, opa en oma en wie al niet meer. Zij kenden het kind alleen in een rolstoel en nu zagen zij het over de atletiekbaan rennen. Een prachtige manier van Gezond en Sportief bewegen, dus reden genoeg om hier een artikel aan  te wijden.

 

Een moeder vertelt; Het leuke van deze sport is dat mijn zoontje nu lekker sportief kan bewegen en hij gaat nog snel ook, hoor. Normaal zit hij door een motorische beperking in een rolstoel. Met RaceRunnen kan hij zijn energie kwijt. De vrijheid die hij daarmee kreeg, is echt fantastisch. Toen hij hier net mee begon, riep hij tegen iedereen “Ik zit op sport”.

 

Maar, wat is dat een RaceRunner?

 

De RaceRunner is een soort driewielfiets zonder trappers, die zo op maat kan worden aangepast dat kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke beperking zich er veilig mee voort kunnen bewegen en het houden van balans geen probleem is. Ze kunnen zittend op een zadel en met behulp van een borststeun lopen en rennen.

 

Ontwikkeling 

 

De RaceRunner is al in 1989 ontwikkeld door de Deense ergotherapeut Connie Hansen. Zij ontwikkelde de RaceRunner voor de atleet Mansoor Siddiqi die als rolstoelafhankelijk atleet vanwege zijn CP (Cerebrale parese is een stoormis van houding en beweging waardoor activiteiten beperkt worden. Het wordt veroorzaakt door een hersenbeschadiging) zich achterwaarts bewoog in zijn rolstoel. Met de RaceRunner kon hij voor het eerst zelfstandig voorwaarts bewegen!

 

RaceRunning is de laatste jaren in veel landen erg populair geworden.

 

RaceRunning in Nederland

 

In 2010 ‘ontdekte’ Petra van Schie, kinderfysiotherapeut en onderzoeker bij de afdeling revalidatiegeneeskunde van VUMC de RaceRunner in Denemarken.

 

Tijdens het eerste project 'de RaceRunner' (2012-2013) konden voor het eerst RaceRunners in Nederland uitgeprobeerd worden. Het vervolgtraject 'RaceRunning in beweging' gaf revalidatiecentra en scholen de kans om de RaceRunner (2015) uit te proberen.

 

Het huidige project 'RaceRunning is een sport' ondersteunt verenigingen bij het opzetten van een RaceRunning groep binnen de atletiekvereniging.

 

Voor wie is RaceRunning geschikt

 

De RaceRunner is geschikt voor kinderen en jongeren (of volwassenen) met een lichamelijke beperking (zoals bv. cerebrale parese, spina bifida of andere syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Voor deze groep is dit in sommige gevallen één van de weinige mogelijkheden om aan sport te doen. Vaak is hun handfunctie zo ernstig aangedaan dat ze bijvoorbeeld geen rolstoel sporten kunnen beoefenen.  Zelfs mensen, die normaal altijd elektrische rolstoel gebruiken, kunnen fijn sporten met de RaceRunner.

 

Para-atletiek(wedstrijd)sport

 

Het is een para-atletiek(wedstrijd)sport waarbij de atleet met een RaceRunner op een atletiekbaan verschillende afstanden loopt of rent.

 

Steeds meer verenigingen organiseren trainingen, evenementen, onderlinge- of regionale wedstrijden en één keer per jaar worden er wedstrijden georganiseerd in het kader van de RaceRunning Cup. Sinds de zomer van 2018 is RaceRunning een paralympische sport.

 

Ook leuk is dat het mogelijk is RaceRunning op gelijke voet te beoefenen met de niet beperkte sporter.

Inmiddels omarmen veel sportverenigingen Racerunning.

 

Kijk hier voor meer informatie

 

Sinds drie jaar verzorgt AV Spirit in Flevoland in samenwerking met 2Move&More wekelijks de training voor RaceRunning op woensdag van 15.45 - 16.45 uur. Als een van de eerste verenigingen in Nederland hebben zij deze nieuwe tak van atletiek omarmd en geïntroduceerd.

 

Elske Warners eigenaar van 2Move&More en RaceRunning trainer maakt deel uit van het team RaceRunning NL vanuit het VUMC. Wil je meer weten over RaceRunning en de mogelijkheden om mee te trainen? En geloof me, voor kinderen en jongeren met een beperking is dat de moeite zonder meer waard. 

 

RaceRunning is echt dé sport voor mensen een lichamelijke beperking!  

 

Neem dan contact op met Elske Warners:

info@2moveandmore.nl