Beweging en zo...
Sporten in het donker? Doe het veilig!

Sporten in het donker? Doe het veilig!

Je kunt in de avonduren best gaan sporten maar... 

Maar zorg er dan wel voor dat je goed zichtbaar bent! Afgelopen week zag ik in de avonduren een groepje hardlopen op de openbare weg. Ze liepen in donkere kleding en zonder reflectiebandjes of andere zichtbare verlichting.

Bijna onzichtbaar voor overige verkeersdeelnemers dus heel erg gevaarlijk in het donker!

 

En aan welke kant van de weg of fietspad moet ik nou lopen?

Wat kun je nu doen om veilig hard te lopen of wandelen in het donker lees je hieronder.

 

Slecht zichtbaar in het donker

 

Je bent in het najaar en winter als buitensporter natuurlijk veel slechter zichtbaar dan in de zomer. Vooral als het ook nog regent, mist of sneeuwt ben je soms nauwelijks zichtbaar voor het overige verkeer.

 

Daarom is het belangrijk om goed verlicht op pad te gaan als het buiten donker is. Zo ben je goed zichtbaar voor andere weggebruikers en ga je veilig en goed voorbereid het donker tegemoet. 

 

Maak je goed zichtbaar

 

Het maakt dan niet uit of je in de stad of op een rijwielpad in de polder loopt. Goed zichtbaar zijn kan dan zelfs van levensbelang zijn. Natuurlijk hoef je er niet bij te lopen als een verlichte kerstboom, maar het is wel van groot belang dat je je zelf beschermd. 

 

Er zijn veel verschillende manieren om extra op te vallen in het donker. Door het dragen van goede hardloop verlichting en reflectie zorg je ervoor dat medeweggebruikers jou niet over het hoofd zien.

 

Verlichting en reflectie zijn mogelijk in alle soorten en maten. Zo zijn er reflectie-accessoires die reflecteren wanneer het licht van bijvoorbeeld het verkeer je verlicht. Ook is het in sommige gevallen fijn om met bijvoorbeeld een hoofdlamp je eigen zicht te verbeteren. Zo voorkom je vervelende valpartijen wanneer je bijvoorbeeld na zonsondergang gaat hardlopen.

 

Producten om je goed zichtbaar te maken in het donker

 

Er steeds meer producten op de markt zijn die ervoor zorgen dat je goed zichtbaar bent, zoals:

 

 • Reflectiebandjes
 • Reflectiehesjes
 • Reflecterende jassen
 • Reflectie armbanden 
 • Reflectie schoenclips
 • (hoofd)Lampjes
 •  

En voor de kosten hoef je het niet te doen. Bijvoorbeeld bij ACTION kun je een pakje met twee reflecterende veiligheidsbandjes kopen voor de prijs van nog geen drie euro. En dan heb je nog led verlichting ook.

 

Nog enkele tips:

 

 • Loop je liever niet alleen in het donker, ga dan met een loopmaatje. Met z’n tweeën is niet alleen goed voor je motivatie het is ook gezelliger en veiliger. 
 • Lopen op muziek geeft je natuurlijk een enorme boost, maar het is beter dit niet te doen als je alleen in het donker je route gaat lopen. Het gevaar bestaat dat je het achterop komende verkeer niet hoort of dat je niet alert genoeg bent op gevaarlijke situaties of omstandigheden.  
 • Als je alleen gaat lopen in het donker, vertel het dan iemand. Laat iemand weten dat je gaat lopen, hoe lang en waar ongeveer. Neem ook je telefoon mee voor het geval er iets mis is. 
 • Kies voor verlichte paden, straten en wegen. Zoek van te voren uit welke routes verlicht zijn.

 

Lopen doe je in eerste instantie op het voetpad

 

Is deze niet aanwezig? Dan mag je ook op het fietspad lopen. Wanneer er geen voetpad of fietspad is dan mag je op de weg lopen, hier moet je wel extra goed opletten.

 

Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) erkent dat er geen speciale verkeersregels zijn voor wandelen of hardlopen op de weg.

 

Aan welke kant van de weg kan ik het beste lopen?

 

Voor de een rechts, en voor de ander links. Maar wat je ook kiest, loop zover mogelijk aan de kant. 

 

Persoonlijk vind ik dat je tegen de rijrichting in moet lopen, aan de linkerkant van de weg dus. Dat heeft te maken met het feit dat ik op het nippertje ontsnapte aan een fietser die me van achter wilde torpederen. Als je kiest voor een kant moet je wel opletten dat je geen gevaar kunt zijn voor jezelf en andere weggebruikers.

 

Als je tegen de richting in loopt, zie je het verkeer aankomen. Je kunt oogcontact maken met bestuurders en het is makkelijker in te schatten of iemand voor je uitwijkt of niet. Ziet iemand je niet of heeft iemand niet de kans om voor je uit te wijken? Dan kun je nog snel de berm in springen. Maar... wanneer je een binnenbocht neemt kan het verkeer je minder goed aan zien komen.

 

Als je met het verkeer mee loopt kom je minder snel voor verrassingen te staan in bochten. Een groot nadeel is dat je het verkeer niet ziet aankomen.

 

Kortom, aan welke kant van de weg je het veiligst kunt lopen bepaal je dus aan de hand van je situatie.

 

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Hier  kan je reageren, help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.