Beweging en zo...
Traplopen als training

Traplopen als training 

Neem de trap om in conditie te blijven.

Thuis of buiten in een half uurtje toch fit blijven? Gebruik dan een trap! 

Is er een trap in jouw omgeving dan is dat een uitstekend middel om je conditie en je immuunsysteem op peil te houden.  

Voor jong en oud is traplopen een goede oefening.

 

Traplopen is zwaar, je traint veel spieren

 

De trap op en neer lopen is wel een zware oefening. Want je raakt snel buiten adem. Dat is trouwens normaal. Traplopen verbetert niet alleen de conditie van hart en longen, maar ook de sterkte van de beenspieren en de botten, en de coördinatie van spieren en gewrichten. 

 

Iedere trede die je omhoog gaat moet je jezelf afzetten. Je moet bij elke stap je eigen gewicht tillen. Daarbij kom je een moment op slechts één been te staan.

 

Om balans te houden moeten je buikspieren corrigeren om zonder te vallen omhoog te komen. Dus niet zo gek dat je hartslag snel stijgt. Je raakt buiten adem en dat compenseer je door te hijgen. 

 

Traplopen is onderdeel van een gezonde actieve leefstijl. Neem je tweemaal daags drie trappen, dan bereik je al een gezondheidseffect. Vijftien minuten traplopen blijkt gelijk te staan aan dertig minuten hardlopen.

 

Traplopen is voor bijna iedereen te doen. Voor zowel  jong als oud. Maar het is wel belangrijk dat je het rustig opbouwt. Dat je binnen je eigen grenzen blijft, want anders is het juist weer een aanslag op je afweersysteem. 

 

Traplopen is ook een laagdrempelige manier om beweging op je (thuis)werkplek te bevorderen.

 

Vooral voor ouderen is het zaak dat je heel rustig begint. En als je een wandelstok ter ondersteuning gebruikt, hanteer deze dan ook bij het traplopen.

 

Intervaltraining op de trap

 

Ook kun je van het traplopen een intervaltraining maken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Intervaltraining is overigens ook ideaal wanneer je weinig tijd hebt om te sporten of als je wilt afvallen.

 

Een rustig begin van een intervaltraining kan zijn: drie keer trap op en af lopen en dan twee minuten rust houden. En dat dan drie keer herhalen. Natuurlijk kun je het aantal maal trap op en af lopen, de rusttijd en herhalingen naar eigen inzicht wijzigen. Maar begin rustig en als je er aan toe bent kun je de inspanningen iets gaan opvoeren.

 

Nog een paar tips

 

  • Concentreer je volledig op het lopen en laat je niet afleiden
  • Trek goed schoeisel aan, bij voorkeur sportschoenen
  • Bouw je herhalingen langzaam op.
  • Als je bang bent dat je je evenwicht kwijt raakt, houdt dan de leuning vast.
  • Vooral bij vermoeidheid, kan je voet achter de trede blijven steken. Zorg er dus voor dat je je voeten goed optilt en ook weer midden op de trap zet.

 

Wie moeten het traplopen mogelijk vermijden

 

Traplopen biedt veel gezonde voordelen toch is deze vorm van lichaamsbeweging mogelijk ongeschikt voor mensen met acute hartkwalen en ook voor mensen met knie-, enkel- of heupproblemen. in dat geval moet je eerst je arts te raadplegen.

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Hier  kan je reageren, help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.