Beweging en zo...
Waarom plaatselijk afvallen niet kan!

Waarom plaatselijk afvallen niet kan!

Plaatselijk vet verbranden? Wat zou het mooi zijn als dat waar was...

Je hoeft maar de TV aan te zetten of een tijdschrift op te slaan en je komt ik weet niet hoeveel advertenties tegen die je vertellen hoe je van je iets te dikke lichaamsdelen afkomt. In dit blog leg ik uit waarom plaatselijk afvallen niet kan.

Plaatselijk vet te verbranden, is lariekoek

 

Sterker nog die advertenties beloven je binnen de kortste keren, slanke benen, een super sixpack en wat al niet meer.

Maar laat je niet voor de gek houden. De bewering dat het op het gebied van afvallen mogelijk is om plaatselijk vet te verbranden, is lariekoek.

 

Wil je de waarheid weten over plaatselijk vet verbranden?

 

Plaatselijk afvallen is niets anders dan een marketingtruc. Geloof me, het werkt niet... 

Misschien droom je ervan dat het mogelijk is om plaatselijk af te vallen. Als dat kon, dan zou je je lichaam toch vormen naar jouw perfecte plaatje?

Met plaatselijk afvallen wordt bedoeld dat je je richt op één bepaald lichaamsdeel (spiergroep) en daardoor op die plek vet verliest. Jaren geleden is al wetenschappelijk vastgesteld dat dit niet waar is.

 

Calorieën

 

Wanneer je eet, zal je lichaam gebruik maken van die calorieën, zodat jij alles kunt doen wat je normaal doet op een dag. De energie die je niet gebruikt, zal worden omgezet in vet. Dit vet wordt opgeslagen als onderhuids vet of orgaanvet. Deze laatste werkt als een stootkussentje en beschermt zo onze organen. Orgaanvet wordt pas een probleem als er te veel van is. 

Het vet in je lichaam bestaat dus eigenlijk uit overtollige calorieën die opgeslagen worden voor een ander moment. Om dat gewicht te verliezen, moet je uiteraard meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt.

 

Zorg voor een tekort aan calorieën en beweeg

 

Je moet dus zorgen  voor een tekort aan calorieën. Wanneer je lichaam op een dag niet genoeg calorieën binnenkrijgt, zal het gebruik maken van die opgeslagen calorieën (vet).

 

Wanneer je zorgt voor een tekort aan calorieën en daarnaast regelmatig sportief beweegt, zal je een hoop extra calorieën nodig hebben, die je lichaam op haar beurt zal vinden bij al het opgeslagen vet. Dit zorgt er dus voor dat je afvalt. 

 

Maar je kunt dus absoluut niet aan je lichaam vragen of hij deze keer wat vet van bijvoorbeeld je buik kan afnemen...

Om gewicht te verliezen, moet je dus meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt.

 

Spieroefeningen

 

Nu hoef je niet te stoppen met buikspier, bilspier of bovenbeen oefeningen. Al deze dagelijkse oefeningen zijn bijzonder nuttig, ze versterken namelijk de spieren, waardoor de vetophoping minder opvalt.

 

Als je krachttraining doet bouw je spieren op waardoor je ook iets zwaarder wordt. Echter, ook je spieren vragen energie om te herstellen, wat weer zorgt voor een afname van gewicht. 

 

Maar om werkelijk af te vallen moet er wel vetverbranding plaatsvinden! Wanneer mensen af willen vallen, kiezen ze doorgaans toch voor cardio. De reden daarvoor is duidelijk. Met cardio ben je intensiever aan het bewegen, en verbrand je tijdens de training dus meer energie. Zo creëer je al gauw een energietekort waarmee je je lichaam dwingt om vet te verbranden.

 

Cardio voor vetverbranding

 

  • Cardio activiteiten voor het verbranden van vet zijn onder andere:
  • Wandelen
  • Joggen
  • Hardlopen
  • Fietsen
  • Zwemmen

 

Sta één keer per week op de weegschaal, bij voorkeur op vrijdagmorgen.

 

Plaatselijk afvallen is onzin. Maar er is wel een snelle manier om af te vallen

 

Henk Splinter - Recreatief Bewegen

Hier  kan je reageren, help ik je met advies, antwoorden, nieuwe ingevingen, een glimlach, inspiratie en een duwtje in je rug.